Moratorium voor gedupeerden toeslagenaffaire

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een aanpassing in de wetgeving waardoor voor slachtoffers van de toeslagenaffaire een afkoelingsperiode (moratorium) gaat gelden. Die afkoelingsperiode geldt met ingang van 12 februari j.l. en duurt maximaal een jaar. 

Voor gedupeerde ouders die zich al gemeld hebben voor een schadevergoeding duurt het moratorium tot 1 mei a.s. en zal daarna zeer waarschijnlijk worden verlengd. Tijdens zo’n afkoelingsperiode worden alle beslagen en invorderingsmaatregelen ten laste van de betrokken ouders opgeschort. Nieuwe beslagen mogen niet worden gelegd.

Oplossing

Gedurende de afkoelingsperiode moet er een oplossing voor de schulden worden gevonden. Hierbij gaat het om de hoofdsom en de eventuele kosten. Het betreft de schulden die voor 12 februari 2021 zijn ontstaan. Voor schulden die ontstaan na 12 februari geldt de afkoelingsperiode niet. Op basis van een eerder amendement van de Tweede Kamer verwachten we dat de Belastingdienst de schulden van voor 12 februari 2021 geheel of gedeeltelijk gaat betalen. Overheidsinstanties schelden deze schulden kwijt.

Impact onduidelijk

De aanpassing in de wetgeving moet nog van kracht worden. De Tweede Kamer wilde snel handelen, ondanks dat nog lang niet duidelijk is wat de impact van hele affaire is. Het is ook nog niet duidelijk wie er gedupeerd en voor wie de afkoelingsperiode gaat gelden.

Bestand SNG

De Belastingdienst heeft Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) benaderd om te helpen bij de toeslagenproblematiek. Doel is om gerechtsdeurwaarders zo spoedig mogelijk en veilig te informeren welke mensen gedupeerd zijn.

Neem contact op